Ik geef yogales onder de naam Yoga-Alles .

Waar komt de naam 'Yoga-Alles' vandaan?

                                                         

'Yoga is alles en alles is Yoga'

 

Dat klinkt natuurlijk bijzonder zweverig maar meer geaard dan dat, kan ik het niet maken.

Yoga zit in alles om je heen. Het stopt niet zodra je de mat af stapt.  Het is niet klaar zodra de Yoga les vervaagt en het gewone leven weer binnen dringt.  Yoga gaat door. In Alles. Het is energie. En Alles is energie.

 

Mijn achternaam is Niemendal. Dat betekent simpelweg 'niks'. Letterlijk. Mijn moeder heeft een half uur dubbel gelegen van het lachen toen ze de achternaam van mijn vader voor het eerst hoorde, (niet beseffende dat ze het grootste gedeelte van haar leven dezelfde achternaam zou dragen). Het is ook niet niks als je 'niks' heet. Aan de andere kant..

Niks heb je en Alles kun je krijgen.

 

Vandaar de naam Yoga-Alles. Omdat er zoveel meer in Yoga zit dan dat ene uurtje per week op de mat. (Hoewel dat al een fantastische start is, en het ook prima is, als het daar bij blijft. ) Maar zoals met 'Alles',  Hoe meer je investeert hoe meer voordeel je er van hebt. 

 

'Alles' gaat ook over  de reis die Yoga is . Een zoektocht naar verbinding. Ik voel nergens meer verbinding met anderen dan wanneer ik op de mat sta en les geef. Ieder op zijn of haar eigen eilandje, iedereen naar binnen gekeerd maar onzichtbaar verbonden. Ik vind dat elke keer weer magisch. Yoga is ook een zoektocht naar ruimte. Ruimte in jezelf en in 'Alles' om je heen.  Waar geef ik ruimte en waar neem ik ruimte in. Dat begint van binnenuit.

 

In het woord Alles zit ook het Sanskriet woord 'Ohm' verscholen. De klank die in yogalessen en meditaties vaak gebruikt wordt als Mantra. De meest eenvoudige vertaling van het woord Ohm (of de oerklank Aum) betekent 'Alles' .