Wat is Yoga?

 

Het woord Yoga betekent verbinding. Verbinding tussen adem en beweging. Verbinding tussen lichaam en geest,. Verbinding tussen jou en de mat. Verbinding tussen jouw botten, spieren en bindweefsel. Verbinding tussen dat wat je kunt zien en dat wat er wel is, maar wat je niet kunt zien. Energie bijvoorbeeld.

Yoga is voor mij heel praktisch begonnen. Een fysieke beoefening waarmee je meer souplesse, flexibiliteit en meer kracht genereerd in je lichaam. Dat is ook wat het doet. Maar het doet veel meer dan dat. Het geeft je hoofd even pauze. Je daalt als het ware in je lijf tijdens de beoefening van Yoga. En dat doe je door middel van je ademhaling.  Daar is niks zweverigs aan. Je staat op de mat. Je grondt je voeten  je beweegt en je haalt adem.  That's it.

Maar wat er vervolgens met je lichaam gebeurd dat is heel wonderlijk. En dat is ook niet zo heel goed in een klein website tekstje weer te geven. Het is ook niet altijd hetzelfde. De ene dag ervaar je veel meer dan de andere dag. Voel je meer, Zie je meer. Ervaar je meer. En vervolgens leer je dat het is, zoals het is. Dat er geen vaste eindresultaten zijn. dat wat je jezelf kunt geven met Yoga niet altijd dezelfde uitkomst biedt. En dat dat ook niet hoeft. Je leert parkeren, accepteren, loslaten, frustratie te voelen, te zweven, neer te storten, te ademen, ballast van je schouders te gooien, tevreden te zijn met niets, euforisch te worden omdat die ene houding eindelijk lukt! En dan weer boos omdat je niet in een simpele balans houding kunt blijven staan.  Het is net zoals het leven zelf. Hoe meer je de verwachting los kunt laten hoe meer je kunt genieten van het moment.  

Uiteindelijk gaat het om verbinding maken met jezelf.  En dat kan via vele manieren. Maar zeker ook door regelmatig op de mat te staan. En geloof me.. Dat is voor iedereen. Lang, kort, dik, dun, oud, jong, stram, hypermobiel. 

Het excuus dat je te stijf zou zijn voor Yoga wil ik dan ook nooit meer horen.. dat is hetzelfde als dat je niet op zwemles kunt omdat je niet kunt zwemmen of dat je niet op gitaarles wilt omdat je geen akkoorden kent. Alle begin is moeilijk.

Maar stap 1 is zo gezet. Gewoon 1 stap. De mat op..